Jakość życia w miejscu pracy a zwyczaje żywieniowe Polaków

FACILITY

Według Eurostatu polscy pracownicy spędzają w pracy średnio 41,1 godziny tygodniowo [1]. Z tego względu to, w jaki sposób pracownik odżywia się w pracy jest kluczowe dla jego zdrowia. Tempo życia i dynamiczny charakter środowiska pracy mają istotny wpływ na różne aspekty naszego życia, w tym co i jak jemy, a wybór odpowiedniego modelu żywieniowego nabiera szczególnego znaczenia.

Długie godziny spędzone w biurze, pośpiech, stres oraz łatwy dostęp do niezdrowych przekąsek mogą znacznie utrudnić zadbanie o odpowiednią jakość posiłków. Badania przeprowadzone przez Health Enhancement Research Organization (HERO) jednoznacznie dowodzą, że pracownicy, którzy regularnie zdrowo się odżywiają, mogą osiągać aż o 25% większą wydajność w pracy. To przekonujący argument, który powinien zwrócić uwagę pracodawców na znaczenie budowania świadomości w tym zakresie.

Polacy jedzą w samotności – jak to zmienić?

Według raportu Sodexo Polska i Antal zatytułowanego „Jak Polacy jedzą w pracy...

Czasopismo jest dostępne dla zalogowanych użytkowników.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Dostęp do portalu
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów
  • ... i wiele więcej!

Przypisy