Przepis na... restaurację, czyli jak zaprojektować wnętrze ze smakiem

FACILITY

Projekt restauracji to jedno z najtrudniejszych wyzwań stojących przed architektami. Należy bowiem pogodzić kwestie estetyczne, mające niebagatelny wpływ na sukces biznesowy, z funkcjonalnością, bez której trudno sobie wyobrazić jakikolwiek sprawnie działający lokal gastronomiczny. Czy istnieje sprawdzony przepis na wnętrze modnej restauracji? Na co należy zwrócić szczególną uwagę, pracując nad projektem? Sekrety te zdradza Kacper Gronkiewicz – utytułowany architekt, autor wielu projektów restauracji, w tym Butchery & Wine i Le Braci.

W polskich miastach przybywa restauracji i lokali gastronomicznych, które przykuwają uwagę swoją architekturą i projektami wnętrz. Niewątpliwie wymusza to duża konkurencyjność panująca w tej branży. Choć nie tylko. Należy pamiętać, że coraz chętniej lubimy też celebrować jedzenie w wyjątkowej scenerii. Harmonia wykwintnych smaków i dobrej architektury stanowi sprawdzoną receptę na udaną kolację, rodzinny obiad lub biznesowy lunch.

W praktyce okazuje się, że dobry projekt restauracji jest równie istotny w osiągnięciu biznesowego sukcesu, jak odpowiednio skomponowane menu, sprawny menedżer lub utalentowany szef kuchni. Jak dobrze zaprojektować restaurację? czy istnieje sprawdzony przepis na projekt lokalu gastronomicznego? – na tak postawione pytania najlepiej odpowie ktoś, za kim stoi nie tylko wieloletnie doświadczenie, lecz także projekty restauracji, które odniosły już sukces.

Kacper Gronkiewicz, architekt z Warszawy, ma na swoim koncie wiele projektów restauracji. Warto wspom...

Czasopismo jest dostępne dla zalogowanych użytkowników.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Dostęp do portalu
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów
  • ... i wiele więcej!

Przypisy